Een stukje historie van de Sint Antoniusschut

 

De Sint Antoniusschut is één van de vijf gilden die het dorp Nuenen rijk is. 1474 wordt als oprichtingsjaar aangehouden omdat  er in dat jaar voor het eerst melding wordt gemaakt van een Sint Antonius altaar. Sint Antonius werd in Opwetten speciaal vereerd. Van die tijd tot 1915 stond er in de buurt van de Opwettense watermolen een kapel die aan hem toegewijd was.

 

Oorspronkelijk had de Schut een gildehuis in de buurtschap Opwetten. Omstreeks 1860 verhuisde de Schut naar een café op het Eeneind. Daarna ging het bergafwaarts met de Schut. Het was de Nuenense burgemeester, Jonkheer van Rijckevorsel, die in de jaren dertig van de vorige eeuw de heropleving van de gilden sterk stimuleerde. Maar het duurde toch nog tot na de Tweede Wereldoorlog, dat het gilde echt nieuw leven werd ingeblazen. In 1948 werd een van de eerste Kringgildedagen georganiseerd om te laten zien dat de Sint Antoniusschut weer vitaal was. Waarschijnlijk van de opbrengsten van die dag werd een nieuwe koperen gildetrom gemaakt waarin de namen van de toenmalige gildebroeders gegraveerd zijn.

 

Eind jaren zestig / begin jaren zeventig van de vorige eeuw vind er weer een nieuwe opleving plaats. De gemeente had grootse plannen met het Eeneind door er enkele industrieterreinen te plannen. Enkele gildebroeders doken in de materie en maakten zich er sterk voor om de belangen van de woonkern Eeneind veilig te stellen. Uit die tijd dateert het besef dat het gilde ook een maatschappelijke functie heeft. Om de inwoners op de hoogte te houden van de ontwikkelingen werden stencils rondgebracht. Later werd dat het ‘Groene boekje’ en weer later wijkblad Enode, dat nog altijd bestaat. Zo stond de Schut mee aan de wieg van behoorlijk wat Eeneindse activiteiten, variërende van een wielerronde tot carnavalsactiviteiten (De Riefels) en de Ezeltjesdag.

Wie Nuenen een beetje kent, of een keer de Ezeltjesdag heeft bezocht,  weet dat de Sint Antoniusschut een mooie eigen accommodatie met schietterrein heeft aan de Mulakkers.

Teksten en fotos van bijna 550 jaar Sint Antoniusschut Eeneind en Opwetten